Ik heb me dus voorgenomen om weekmenu’s voor jullie te maken. Niet omdat ik het zo leuk vind om voor andere mensen te bepalen wat ze moeten eten. Maar omdat ik iedere week weer zoveel tijd kwijt ben aan het maken van een smakelijk, snel en gevarieerd weekmenu met bijpassende boodschappenlijst. Iedere maandag trek ik een groot aantal kookboeken uit mijn kast, struin ik websites af en maak ik lange boodschappenlijsten voor de bakker, groenteboer, supermarkt, visboer en slager. De rest van de week bestaat dan uit het doen van de boodschappen volgens de lijst. Nu heb ik elke maandag uitgebreid de tijd, maar voor de mensen die deze luxe niet hebben, deel ik mijn werk graag. Voor deze week (en de komende weken) beperk ik het weekmenu tot uitsluitend hoofdgerechten bij het diner. Dit houdt het overzichtelijk.
Weekmenu #1
maandag: pasta met rode bieten en geitenkaas
dinsdag: romige garnalen voor blije kinderen
woensdag: gado gado vegan style
donderdag: aardappelsalade met gerookte zalm en kruidige rauwkostsalade
vrijdag: vegan linzencurry met brood
zaterdag: kabeljauw met paksoi
zondag: pasta bolognaise
(klik op de gerechten in het weekmenu voor bijhorende recepten).
Bij de boodschappen ga ik ervan uit dat je een aantal dingen in huis hebt namelijk: peper, zout en olie om in te bakken (kokosolie is mijn favoriet, maar gebruik vooral wat je zelf lekker vindt). Heb je één van deze dingen niet in huis, zet deze dan vast op je lijstje.
Boodschappen supermarkt:
- fussili
- penne
- spaghetti
- rijst
- honing
- geitenkaas
- feta
- runderbouillonblokjes
- melk
- roomboter
- slagroom
- crème fraîche
- kurkuma
- kerrie
- dille
- rozemarijn
- sambal
- zoute ketjap (ketjap acin)
- mierikswortel
- mosterd
- kokosmelk (2 blikjes)
- tomaten uit blik
- pinda’s
- azijn
- witte wijn
- rode wijn
Boodschappen groenteboer:
- twee handen vol taugé
- 1 bloemkool
- 200 gram sperziebonen
- 1 kilo aardappels
- 3 rode paprika’s
- 3 citroenen
- 4 rode bieten
- 2 rode uien
- 3 uien
- knoflook
- 200 gram spinazie
- wortelen
- bleekselderij
- 1 krop sla
- 4 tomaten
- radijsjes
- komkommer
- spaanse peper
- munt
- peterselie
- basilicum
- koriander
- pak rode linzen
- gember
- paksoi
Per dag vers bij de visboer / slager:
- garnalen
- gerookte zalm
- kabeljauw
- 500 gram gehakt
- 200 gram pancetta