Echte bolognaise maken

Recept echte bolognaise saus

De echte bolognaise, een kindvriendelijk recept

Spaghetti bolognaise is misschien wel de meest gegeten pasta variant in Nederland. En het lievelingsrecept van vele kinderen. Zo ook die van mij. Maar hoe maak je nou die échte bolognaise? Zonder pakjes, zonder kruidenmix, maar helemaal zelf. Ieder kookboek houdt er zijn eigen theorie op na. En zo ook elk restaurant. Maar de basis blijft gelijk: rundvlees, spek, ui, tomatenpuree, wortel, bleekselderij, wijn en melk. Vandaag het recept waar wij na lang koken en proeven als gezin het meest enthousiast over zijn.

Ingrediënten1 ui, 3 wortels, 2 stengels bleekselderij, 500 gram rundergehakt (grof), 200 gram pancetta, 250 ml rode wijn, 400 gram tomaten uit blik (goede kwaliteit!!), 200 ml melk, kruiden naar smaak (salie, tijm en oregano zijn mijn favoriete in deze saus).

En dan:

 • Begin met snijden. Snijd de ui, wortel, bleekselderij en de pancetta in kleine stukjes.
 • Bolognaise saus maken

  Bolognaise saus maken

  Neem een braadpan met deksel en verhit hier een beetje olijfolie in. Doe dan de fijngesneden ui, wortel en bleekselderij toe. Laat dit vijf tot tien minuten opstaan en voeg dan de pancetta toe en de kruiden toe.

 • Zorg dat de pancetta aan alle kanten gebakken is en voeg dan het gehakt toe. Laat dit zo opstaan tot het gehakt helemaal bruin is.
 • Als het gehakt fijn en gebakken is, voeg je de tomaten uit blik en de rode wijn toe. Doe er eventueel nog wat water bij. Doe dan de deksel op de pan en laat het ruim een uur stoven op laag vuur.
 • Haal het deksel van de pan en voeg de melk toe. Laat het nu nog 45 minuten koken op laag vuur (niet koken) zonder deksel. De saus wordt zo droog gekookt. En is na 45 minuten klaar.
 • Vergeet niet de kruiden te verwijderen 😉

Als je zelf pasta maakt, serveer er dan tagliatelle bij. Bij pasta uit een pak gebruik je dikke spaghetti (minimaal nr. 13) of tagliatelle. De bolognaise blijft goed ‘zitten’ op wat dikkere slierten, vandaar.

Het recept is heel makkelijk, alleen het stoven kost wat tijd. Als je het vuur zo laag mogelijk zet, hoef je hier niet bij te blijven. Je moet alleen wel af en toe kijken of de saus niet te droog wordt. Iedere keer dat je dit recept maakt zal je merken dat je het iets meer aanpast naar je persoonlijke smaak. Totdat je uiteindelijk het perfecte familierecept gevonden hebt. Geniet vooral van dit geweldige proces!

 

 

One Comment on
 1. Pingback: Weekmenu #1 - maaifood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>