Rode bietjes kids special (met geitenkaas en honing)

Pasta met rode bietjes

Pasta met rode bietjes

Bietjes zijn toch wel mijn favoriete groenten. Ze hebben ontzettend veel (goede) smaak en je kan er veel kanten mee op. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van bietjes houdt. Behalve dan mijn eigen kinderen, tot een week geleden. Ik had bietjes al op vele verschillende manier bereid (als carpaccio, gekookt met aardappelen, in sapjes) maar het echte succes bleef uit. Tot vorige week toen ik met deze smaakcombinatie kwam: pasta met bietjes, geitenkaas, honing en walnoten.

Alhoewel het recept simpel is, vergt het wat tijd omdat de bieten voorgekookt moeten worden (ik koop altijd verse bieten).

Mochten je verse bieten al wat langer liggen en daardoor wat slap aanvoelen, gooi ze dan niet weg! Een paar uur in koud water en ze zullen weer hard en vers voelen (en zijn). Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van verse ingrediënten, dit proef je! De geitenkaas haal ik bij een Irakese groentewinkel in het dorp, de bieten bij de groenteboer, de honing bij de imker en de walnoten kan je hier overal langs de weg kopen.

Ingrediënten (voor 2 volwassenen en 2 kinderen): 4 grote bieten, 300 gram pasta, geitenkaas, 1 eetlepel honing, 1 rode ui, 1 runderbouillonblokje.

En dan:

  • Kook de bieten in ongeveer 25 minuten gaar en giet ze af, bewaar een beetje kookvocht
  • Verwijder de buitenkant van de bieten spoel ze even onder de koude kraan en snijd ze in kleine stukjes.
  • Smelt een beetje boter in de pan en fruit de ui (en eventueel een teentje knoflook).
  • Voeg de bietjes hier na een paar minuten aan toe en bak ze even mee. Roer de eetlepel honing door de bietjes.
  • Los het bouillonblokje op in het restje kookvocht en voeg dit na een paar minuten toe aan de bietjes.
  • Laat de bietjes inkoken en kook ondertussen de pasta in een pan met ruim kokend water en zout al dente.
  • Doe nu de walnoten (eventueel met een stukje Parmazaanze kaas of Pecorino) in een vijzel en maal ze tot kleine stukjes.
  • Giet de pasta af en voeg deze bij de bietjes. Roer alles goed door elkaar en kruimel de geitenkaas met je handen over het eten. Roer het goed door en laat het nog heel even mee bakken.
  • Schep het eten op borden en laat iedereen zelf het walnotenmengsel over het eten doen. De walnoten zijn best bepalend voor de smaak en kunnen het beste door de eter zelf gedoseerd worden.

Eventueel zou je ook wat gebakken spekjes aan het gerecht toe kunnen voegen.

Pasta met rode bietjes

Pasta met rode bietjes

Eat well.

One Comment on
  1. Pingback: Weekmenu #1 - maaifood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>