Boerenkool volgens mijn oma’s recept…

Ik ben een van de gelukkige mensen boven de 30 nog wie steeds een oma heeft. Sterker nog, ik behoor tot de super gelukkigen aangezien ik nog TWEE oma’s heb. En ze wonen ook nog allebei op slechts 30 minuten afstand. Doordat ik deze luxe bezit, bezit ik ook de toegang tot echt oer Hollandse recepten. Top notch.

Dit recept is misschien niet het meest verantwoordelijk, niet het meest gezond en zeker niet hip. Maar het is zó lekker dat ik het niet alleen voor mezelf kan houden. Mijn oma is de beste kok ter wereld als het aankomt op ouderwets Hollandse kost, en ik ben more than happy om dit recept met jullie te delen.

Oer Hollandse kost: Boerenkool volgens mijn oma’s recept

1 boerenkool, 5 grote aardappelen, 2 speklampen, 1 worst (indien gewenst, voor mijn man is dit een must)

Boerenkool

Boerenkool gesneden

Je kan voorgesneden boerenkool kopen en deze is prima. Maar mijn oma drukte mij op het hart een verse kool te kopen en het zelf te snijden. Dit zou nóg lekkerder zijn. Maar het is wel veel werk!

  • Haal de buitenste bladeren van de kool en trek de nerven uit de bladeren. Blancheer de kool dan kort (max 5 minuten). Giet de kool in een vergiet, spoel er koud water over en maak er een mal van. Snijd dit in kleine stukjes. Of: gebruik een zakje vers gesneden kool van de groenteboer.
  • Kook de speklappen in een grote pan met water. Laat het water aan de kook komen en zet het dan zacht. Laat het op laag vuur, met het deksel op de pan, ongeveer twee uur koken.
  • Haal na twee uur (als de speklappen helemaal zacht zijn) de speklappen uit de pan en leg deze op een bord. Breng het water weer goed aan de kook en doe daar de gesneden boerenkool en geschilde aardappels in. Schenk een flinke scheut azijn (ik heb hiervoor een Spaanse PX azijn gebruikt, maar volgens oma volstaat de standaard keukenazijn ook) en doe twee laurierblaadjes bij de boerenkool. De aardappels kunnen heel of gehalveerd in de pan, maar niet kleiner.
  • Als je worst bij de boerenkool wilt eten, is dit het moment om de worst te koken.
  • Kook alles tot de aardappels gaar zijn en giet alles dan af.
  • Verwijder de laurierblaadjes en stamp alles door elkaar. Stamp ook de speklappen (of een deel hiervan) door de aardappelen en de boerenkool heen. Door het vet van de speklappen (wat ook al in het water zat) heb je verder niks nodig om er een goede stamppot van de maken.
  • Na het stampen gelijk serveren.

omaHier was het een groot succes. Zelf eet ik nooit varkensvlees maar ik wilde toch wat van de boerenkool proeven en ik heb uiteindelijk twee porties gegeten. Het was super lekker en de speklappen vind je echt niet terug als je ze er goed doorheen stampt. En zelf mijn twee kleine fijnproevers hebben hun bord leeggegeten. En mijn man, voor wie ik het in de eerste plaats allemaal deed, die vond de stamppot heerlijk. Maar hij kon echt NIET begrijpen hoe ik had kunnen bedenken dat de speklappen de worst kunnen vervangen….

Zo lekker als de boerenkool was, zo lelijk zag het eruit op de foto. Daarom een foto van iets veel dierbaarder, de eigenaar van het recept. Mijn lieve oma, superkok.

2 Comments on “Boerenkool volgens mijn oma’s recept…
  1. Pingback: Superfood, maar dan anders | maaifood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>