Worstenbroodjes!

worstenbroodjes bakken

worstenbroodjes

Mijn zoon is gek op worstenbroodjes. In alle soorten. Als ik hem wil verwennen kan dat met simpele ‘pigs in blankets’ of met een HEMA worstenbroodje. Maar omdat ik die laatste algeheel niet vertrouw qua ingrediënten, geef ik de voorkeur aan home made. Deze variant maken we samen. Omdat het deeg even moet rijzen, trekken we er een hele middag voor uit. Maar tussendoor is er natuurlijk volop speelplezier.

Ingrediënten: 500 gram fijne bloem, 7 gram gedroogde gist, 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker, olijfolie, 230 ml lauw water, 250 gram rundergehakt, 1 ei, currypoeder, kaneel, knoflook.

En dan:

  • Meng de gist met het zout, suiker, olijfolie en water. Laat dit mengsel even staan en doe schenk het dan in een kuiltje in de bloem. Werk vanuit het kuiltje en meng zo steeds een beetje (meer) bloem door het mengsel. (vergelijkbaar met het maken van pizzadeeg). Als er een bal ontstaat, ga dan met je handen verder kneden. Kneed het deeg goed tot het soepel en elastisch is. Maak er dan een bal van en leg deze in een met bloem bestoven kom. Strooi er nog wat bloem overheen. Leg een vochtige handdoek over de kom en laat het een ruim uur rusten op een warme plaats.
  • Meng het gehakt met het ei en de kruiden en knoflook. Maak een kruidenmix die je zelf lekker vindt, of gebruik de ingrediënten zoals hierboven beschreven. Maak 8 ‘worstjes’ van het gehakt.
  • Haal het deeg uit de kom. Het deeg moet voor gebruik ‘teruggeslagen’ worden. Dit houdt in dat de lucht uit het deeg moet verdwijnen. Kneed het deeg, trek eraan, sla ermee op je aanrecht en sla op het deeg met je handen. Bewerk het ongeveer vijf minuten op deze manier en verdeel het deeg daarna in 8 porties. Rol deze porties uit en leg het gehakt op het deeg. Vouw het deeg weer dicht en bestrijk het eventueel met wat losgeklopt ei.
  • Leg de broodjes op de bakplaat en bak ze 30 – 40 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven. Eet de broodjes warm, dan zijn ze het lekkerst.

De worstenbroodjes zijn in de koelkast twee dagen houdbaar. Warm ze voor het eten nog even op, warm zijn ze het lekkerst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>