Kabeljauw met paksoi voor het hele gezin

Kabeljauw met paksoi

Kabeljauw met paksoi

Ik ben gek op kabeljauw. En mijn kinderen en grote liefde ook. Regelmatig staat er kabeljauwfilet op het menu. Meestal met citroen mayonaise en voor de draken met pancetta eromheen.

Maar nu wilde ik iets anders. Ik ben de laatste tijd veel aan het experimenteren met de Chinees-Indonesische keuken (ik hoop hier binnenkort voldoende ervaring in te hebben om wat favoriete te kunnen publiceren). Dit gerecht van gestoomde kabeljauw met paksoi, is dan ook volop geïnspireerd door deze keuken. Toch heb je er weinig exotische ingrediënten voor nodig. Behalve dan Ketjap manis (deze zoete variant) en, als het even kan Sereh (citroenmelisse). Deze twee ingrediënten zorgen voor alle smaak die dit gerecht nodig heeft. En… het is in 15 minuten klaar!

Ingrediënten: 400 gram verse kabeljauwfilet (gelijkmatige, liefst dunnen filet), 1 paksoi, handje taugé, 300 gram rijst, sereh, ketjap manis (zoete ketjap), tomatenpuree, gember, ui, sambal, knoflook.

En dan:

  • Kook de rijst en laat deze als het klaar is, staan met een doek eromheen zodat de rijst warm blijft.
  • Snipper de ui en knijp de knoflook fijn.
  • Verhit wat zonnebloemolie of kokosolie in een hapjespan en bak de 2/3 van de ui, samen met de knoflook glazig. Voeg een eetlepel sambal toe (of minder, als je niet gewend bent om pittig te eten), en bak het geheel op laag vuur.
  • Voeg de citroenmelisse (poedervorm), een stuk geschilde gember toe en een klein blikje geconcentreerde tomatenpure. Voeg vervolgens een groot glas water toe, draai het vuur wat hoger en roer alles goed door elkaar.
  • Proef de saus en voeg dan, naar smaak, de ketjap toe.
  • Snijdt de vis in gelijke stukken (ongeveer 8 stukken) en leg deze voorzichtig in de pan. Als je saus al een goede dikte heeft leg je nu het deksel op de pan, zodat de vis goed kan stomen. Als de saus nog wat in moet dikken, laat het deksel dan van de pan totdat de saus de gewenste structuur heeft.
  • Snijdt de schoongemaakte paksoi in repen van ongeveer 2 centimeter. Verhit wat zonnebloemolie of kokosolie in een wok. Verhit eerst het laatste beetje uit met wat sambal in de pan. Voeg dan de paksoi en de tauge te. Wok dit gedurende een paar minuten.
  • Schep alles op de borden. De saus is verantwoordelijk voor alle smaak in dit gerecht. Wees dus royaal met de saus.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>