Ierse aardappel preisoep op verzoek

Preisoep met Ciabatta croutons

Op speciaal verzoek, deel ik dit recept van mijn verse van aardappel preisoep. Eigenlijk maak ik elke week minimaal één soep, lekkere warme lunch. De soepen belanden ook wel als voorgerecht op het avondmenu, zo ook deze. Ik heb het recept nooit eerder uitgeschreven. Het is een combinatie op de smaak van de Ierse ‘leek and potato soup ‘. Toen ik in Ierland studeerde, was dit mijn favoriete pubgerecht. Maar in de loop van de tijd is het recept op allerlei fronten vervormd.

Preisoep met Ciabatta croutons

Preisoep met Ciabatta croutons

Peterselie

Peterselie

Ingrediënten: 5 preien (in smalle ringen gesneden), 6 aardappelen (ik gebruik het liefst Frieslanders vanwege de fijne smaak en kleur) geschild en in kleine blokjes gesneden, beetje peterselie (fijngehakt), 1 citroen (geperst), klontje roomboter, ongeveer 1,5 liter kippenbouillon.

Eventueel toevoegen: 1 stengel bleekselderij, 1 wortel, gerookte zalm, zout, peper, nootmuskaat.

Voor de kippenbouillon gebruik ik het liefst een boerderijkip (van een kinderboerderij in het Amsterdamse bos), deze kip heeft zijn hele leven vrij rondgelopen op de kinderboerderij en is vrij oud geworden. Het vlees is niet heel lekker, maar de kip is goed genoeg om bouillon van te trekken.

Natuurlijk kan je ook kant en klare bouillon of blokjes gebruiken, maar vers is het lekkerst.

De rest van het recept is verrassend eenvoudig:

  • Smelt de roomboter in de pan.
  • Voeg de prei toe en laat deze zacht worden op heel laag vuur.
  • Voeg dan (na een minuut of 5) de aardappel toe (en eventueel bleekselderij en wortel, deze gaan bij mij door elke soep).
  • Roer alles totdat de aardappel ook een beetje zacht is (ongeveer 15 minuten).
  • Giet nu de kippenbouillon bij de groenten.
  • Laat het op zacht vuur koken tot de aardappel helemaal zacht is.
  • Blender alles zo fijn of grof als je het wil hebben.

De soep is nu klaar voor consumptie. Ik vind het zelf lekker om wat nootmuskaat, citroensap, warme gerookte zalm en verse peterselie overheen te doen. In Ierland voegde ze op het laatste moment nog room aan de soep toe, dit maakt de soep wat lichter van kleur en zachter van smaak. In plaats van zalm voeg ik ook weleens croutons van Ciabatta met knoflook en olijfolie toe. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden voor wat betreft een lekker preisoep 😉 Maar mijn weg begon in Galway, bij The Kings Head.

Aardappel preisoep Kings Head

The Kings Head

One Comment on
  1. Pingback: Aftrap Vegan Challenge. | maaifood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>