Winterse rodekool

De lekkerste rodekool met spek

Rodekool: veel snijden

Sinds mijn oudste zoon succesvol is geworden in het eten van kool, probeer ik regelmatig koolrecepten uit. En deze winterse rodekool is binnen ons gezin een nieuwe favoriet.

Vanaf de eerste keer dat ik rodekool klaarmaakte was het een succes, maar dit specifieke recept is toch wel bij iedereen favoriet. Het snijden is veel werk, tenzij je de gelukkige bezitter van een keukenmachine bent (ik nog steeds niet, wel bijna…). Met een keukenmachine is zelfs het snijden zo gepiept.

Als de kool eenmaal fijn gesneden is, heb je er nog ongeveer een uur werk aan. Het grootste gedeelte van die tijd staat de kool te stoven, dus kan je ondertussen wat vlees en aardappel klaarmaken voor erbij. Slowfood dus, maar dit recept is het wachten meer dan waard…

Ingrediënten: rodekool (fijngesneden), een beetje olijfolie, pancetta of gerookt doorregen spek (in kleine stukjes), verse salie (fijngesneden), zuur appeltje (Elstar, fijngesneden), twee eetlepels suiker, rodewijnazijn, beetje roomboter, een eetlepel honing, zout en peper.

En dan:

  • Doe een beetje olijfolie in een braadpan en pak het spek / pancetta daarin tot het goudbruin is. Voeg de fijngesneden salie toe en laat het even bakken. Schep het vlees daarna uit de pan maar laat het vet in de pan. Houd het vlees even apart, het zal later aan de kool toegevoegd worden.
  • Zet het vuur onder de braadpan nu zo laag mogelijk en doe ongeveer twee eetlepels suiker in de pan. Blijf roeren, de suiker gaat nu karamelliseren. Als de suiker gekaramelliseerd is, doe dan een paar flinke scheuten rodewijnazijn in de pan. Het wordt nu een donker, stroperig mengsel, roer even. Doe daarna de fijngesneden rodekool en appel in de pan en roer alles goed door elkaar. Doe als laatste het krokante vlees erbij in de pan.
  • Nu doe je nog een beetje rodewijnazijn en een halve liter koud water in de pan en je laat hem op halflaag vuur
Rodekool met spek

Rodekool met pancetta en aardappel

staan met de deksel erop. Als het water kookt, zet je het vuur laag. Stoof de rodekool ongeveer 50 minuten op laag vuur. Roer af en toe een beetje in de pan. Als de kool zacht is, is hij klaar. Kookt de kool droog voordat hij zacht is, giet er dan tussendoor nog wat water bij. Als de kool klaar is, roer je er een eetlepel honing door en smelt je er een klontje roomboter doorheen. De kool is nu klaar om op te dienen. Lekker met gebakken aardappelblokjes en mijn man adviseert een echte oer-Hollandse gehaktbal erbij (zelf vind ik het vlees in de kool eigenlijk wel volstaan, maar de mannen in ons gezin denken hier heel anders over).

One Comment on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>