Wortelsoep met gember

wortelsoep met gember

wortelsoep met gember

Op vakantie in Ost Tirol proefde ik een paar weken geleden een wortelsoep met gember. De smaak was bijzonder, zoals niks anders. Daarbij kwam de smaak niet overeen met wat ik ervan verwacht had. Ik vroeg de serveerster wat er in de soep zat en ze zei ‘Wortel, gember en wat kruiden’. Oké, duidelijk… De afgelopen dagen zijn er hier vier kilo wortelen doorheen gegaan om de soep te krijgen zoals ik hem wilde hebben. (gelukkig heb ik een keukenmachine want anders had ik nu nog staan snijden in de keuken). Onderstaand recept is zoals ik de soep het lekkerst vind. Waarschijnlijk in de verste verte niet meer wat ik in Oostenrijk proefde maar nog steeds prikkelend en erg lekker 😉

Ingrediënten: 500 gram wortelen, 2 kleine aardappels (ik gebruik nog altijd Frieslanders), 1 rode ui, stuk gember zo groot als je zelf lekker vindt, roomboter, 2 liter bouillon, kurkuma(ongeveer 1 theelepel), koriander en salie (eventueel citroen,  sinaasappel en / of kokosmelk).

En dan:

wortelsoep met gember

wortelsoep met gember – de ingrediënten

  • Doe de schoongemaakte wortelen, aardappel en ui in de keukenmachine en snijd dit op een grove stand in stukken.
  • Smelt een beetje roomboter in de soeppan en doe hier de salieblaadjes bij. Laat de boter zacht worden en haal de salie er na ongeveer 2 minuten uit. Doe nu de kurkuma bij de boter en roer.
  • Als het goed is gemengd voeg dan de fijngehakte groeten toe. Rasp vervolgens de gember hierboven fijn.
  • Bak de groenten met de gember aan en roer ze goed om zodat het boter / kurkuma mengsel goed verdeeld raakt.
  • Als het mengsel ongeveer vijf minuten heeft gebakken voeg dan de bouillon toe.
Ingrediënten wortelsoep met gember

bak de groenten kort in roomboter aan

  • Laat alles nu aan de kook komen en laat het vervolgens op 20 minuten op zacht vuur koken.
  • Zet het vuur uit en pureer de soep tot deze helemaal glad is.
  • Proef de soep en voeg naar smaak eventueel het sap van een citroen of een sinaasappel toe. Als je de soep wat zachter en milder van smaak wilt maken zou je ook een beetje kokosmelk toe kunnen voegen.
  • Was de koriander en voeg deze voor het serveren aan de soep toe.

Ik maak zelf altijd 3 tot 4 liter soep per keer en vries dit dan in. Ik heb de koriander los ingevroren in hersluitbare zakken zodat deze na het opwarmen toegevoegd kan worden, wel zo lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>