Home made pasta!

Ik ben de trotse eigenaar van een pasta machine. En niet zomaar een pasta machine maar een Mercato Atlas 150. Ondanks dat pasta prima te  maken is zonder pastamachine, maak ik het veel vaker nu ik dit apparaat heb. Het is gewoon nog veel leuker om het hiermee te doen!

Omdat ik vaak vragen krijg over het maken van pasta heb ik gewacht met deze blog. Ik heb nooit problemen gehad met het maken van pasta, maar veel mensen om mij heen wel. Ik krijg vragen over verhouding van ingrediënten, kooktijden en temperatuur. Laatst vuurde weer iemand een aantal vragen op me af toen ik vertelde dat ik mijn pasta toch het liefst zelf gemaakt had. En al snel kwam ik erachter waar de schoen wrikt. Cruciaal: zorg voor de juiste meel. Farina di grano tenero. Ofwel bloem typo 00. Een eventuele variant die je kan gebruiken is semola di grano  duro (durummeel). Als ik in Italie of Oostenrijk ben loop ik altijd een grote supermarkt binnen om daar vervolgens met een heel arsenaal aan meelsoorten weer naar buiten te lopen. De supermarkten in Nederland hebben helaas een zeer beperkt aanbod, maar in Italie en Oostenrijk kan je je helemaal te buiten gaan in de verschillende meelsoorten om hier verschillende dingen mee uit te proberen (brood bakken, pasta maken, pizza maken).

Verse pasta maken

Home made pasta

Ik gebruik het liefst Farina di grano tenero (bloem type 00). Dit is zeer fijn en zacht meel wat zeer weinig gluten bevat. Om de gluten in het meel te ontwikkelen moet je het behoorlijk kneden, duwen en trekken alvorens het door de pastamachine te bewerken.

Durummeel bevat van zichzelf al veel meer gluten waardoor het kneden minder hard nodig is.

Gebruik per 100 gram bloem 1 ei, voor vier personen gebruik ik 300 gram bloem en 3 eieren, en dat is ruim genoeg.

Pasta deeg maken

Pasta deeg maken

  • Stort de bloem op je aanrechtblad of in een grote kom en breek de eieren in het midden van de berg bloem. Begin de eieren nu rustig vanuit het midden met het bloem te mengen, Zorg voor steeds een klein beetje meer bloem bij de eieren. Als je een stevig mengsel krijgt, kneed dan de rest van het bloem er doorheen. Duw, kneed, sla en trek en deeg net zolang op het aanrecht totdat het een glad en soepel deeg is (het deeg moet wat veerkracht hebben, dus als je erop drukt moet het een beetje terug geven, dan is het helemaal perfect). Je kan van alles aan het deeg toevoegen, zout, olijfolie, water als het te droog is of bloem als het te nat is. Probeer en experimenteer tot je je eigen favoriete deeg gecreëerd hebt.
verse pasta

Verse pasta

  • Nu kan je het deeg door de pasta machine halen.
  • Als je het deeg nog niet direct wil gebruiken kan je het ook in keukenfolie wikkelen (zorg ervoor dat er geen lucht bij kan komen!!) en dan zo in de koelkast leggen totdat je het wilt verwerken.
  • Als je geen pasta machine hebt kan je het deeg rollen en in de gewenste vorm snijden. Zoals ik al eerder schreef, met de pasta machine beleef ik er zelf nog veel meer lol aan. Je bestrooid het deeg met een laagje bloem en haalt het dan beetje voor beetje door de pasta machine. Zo maak je er eerst vellen van en met de diverse opzetstukken kan je deze vellen vervolgens verwerken tot tagliatelle, spaghetti of pappardellen.

Super makkelijk, echt iedereen kan het, en smaakovertreffend ten opzichte van pasta uit de supermarkt.

Zelf pasta maken

Iedereen kan pasta maken


Oh ja, voor wat het koken betreft. Slechts 2 tot 3 minuten in kokend water, met een beetje zout en eventueel olijfolie. Zacht is het al, dus het hoeft echt alleen maar gaar te worden. Life is a combination of magic and pasta 😉 Make it happen.

One Comment on
  1. Pingback: Kinderrecept wortels en spinazie: lasagne! - maaifood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>