Er zijn van die dingen die je eigenlijk gewoon altijd in huis moet hebben. In een keukenla, koelkast, vriezer of voorraadkast. Ik heb een hele lijst met zulke dingen, die ik elke week weer controleer en waar nodig aanvul. Zo grijp je nooit mis als je 1 wortel nodig hebt voor een stoofpot, kokosmelk voor een satésaus, of een hele maaltijd na een lange werkdag.
Omdat ik al jaren zo’n lijst bijhoudt (die eigenlijk ook altijd veranderd), wil ik deze graag delen. Een keer een flinke berg boodschappen die daarna gelijk de voorraad ingaat. Maar je zal er maanden plezier van hebben komt ie:
In de vriezer:
- Wortel (gewassen en gesneden, in hersluitbare diepvrieszakken), voor soepen en stoofpotjes.
- Bleekselderij (gewassen en gesneden in hersluitbare diepvrieszakken), voor soepen en stoofpotjes.
- Peterselie en koriander (gewassen en fijn gehakt in hersluitbare diepvrieszakken), als smaakmaker bij heel veel gerechten.
- Vis (zalmfilets, tonijnfilets, vissticks voor de kinderen), zodat je een snelle maaltijd met vis klaar kan maken.
- IJsblokjes (zelf heb ik zo’n Amerikaanse koelkast, met ijsblokjes machine, wordt vanzelf aangevuld), voor smoothies en gewonden.
- Bladerdeeg (voor snelle lekkere tussendoortjes voor jezelf of onverwacht bezoek)
- Kip (voor een snelle nasi goreng)
- Sperziebonen (schoongemaakt in een diepvrieszak voor een snel bijgerecht)
- Courgette (gaat door elk recept met gegrilde groenten)
- Komkommer en losse wortelen (altijd een tussendoortje voor de kinderen, maar ook voor mee naar school of op een dagje uit)
- Tomaten (voor een instant soep, saus of als tussendoortje of broodbeleg, ze komen altijd op)
- Gember (voor door het eten of om thee mee te maken op koude dagen waarop je je wat minder fit voelt)
- Knoflook (omdat je nooit mis wil grijpen)
- Citroenen en / of limoenen (voor dressings, sausen, door soepen of drankjes)
- Grapefruit (bij gegrilde groenten, door sappen)
- Appels (altijd bij de hand voor een snel dessert, tussendoortje of appelmoes)
- Potten met paprika (voor sauzen of door roerbaksels)
- Eieren (met eieren en groenten is een tortilla voor lunch altijd binnen handbereik)
In de keukenla / voorraadkast:
- Uien (rode ui, gewone ui, sjalotten)
- Pinda’s, Amandelen en walnoten (voor ontbijt, door groenten, als vleesvervangers)
- Pijnboompitten, zonnebloempitten, lijnzaad en chiazaad (door smoothies, door salades, door fruit, bij de biogarde of bij het ontbijt)
- Kokosmelk, houdbare melk, slagroom (sauzen, soepen, drankjes en desserts)
- Rauwe pure (min. 70%) chocolade (gewoon lekker en veel desserts of instant taart)
- Veel bloem (voor pasta, pizza, pannenkoeken, taarten, cakes en broodjes)
- Diverse olijfolie, balsamico en kokosolie (voor bakken en braden en dressing van salades)
- Diverse soorten gedroogde pasta
- Vis in blik (ansjovis, tonijn en zalm), met pasta, vis en groenten op voorraad heb je zo een snelle maaltijd klaar.
- Gedroogd gist
- Rietsuiker, basterd suiker en poedersuiker (voor al je zoete bakwerk)
Op de binnenkant van een grote keukenkast heb ik een rol schoolbordfolie geplakt. Als ik het laatste artikel van iets van mijn enorme voorraad pak, schrijf ik dit gelijk op de schoolbordfolie. Als ik dan weer boodschappen ga doen, zet ik alles van het bord op mijn lijstje, zo blijft mijn basisvoorraad altijd op peil.
Mocht je nog een onmisbaar item missen in de lijst, dan hoor ik het graag! Ik ben heel benieuwd naar jullie must haves in de keuken!
Hoi Maaike,
Leuke foodtips op je site! Ik ga zeker je tip over verse groente in de vriezer uitvoeren. Maar ik zocht je e-mailadres en die staat er niet op