Gember

In een periode dat ik vaak ziek was (verkouden, griepje hier, hoestje daar, misselijk, dat soort dingen) adviseerde mijn Chinese schoonzusje mij om gember te eten en te drinken. Gewoon, door het eten of als thee in heet water. Werkt altijd. In China is dit algemeen advies voor iedereen. Verkouden? Neem wat gember. Winter komt eraan? Neem wat gember.

Gek, dat wij dit fenomeen in Nederland helemaal niet zo kennen. De winter waarin ik het advies mijn schoonzusje kreeg heb ik gelijk een groot stuk gember gekocht. Maar de smaak maakte het bij mij niet snel geliefd. Ik wil best iets eten wat ik niet heel lekker vindt, maar dan moet ik wel overtuigd zijn van de voordelen hiervan. Daarom zocht ik eerst antwoord op de vraag:

Is gember gezond?

Toen ik in deze materie dook, was ik al snel overtuigd dat gember gezond is.

Gember werkt ontstekingsremmend

Gember bevat Gingerol, een ontstekingsremmende stof. Deze stof heeft een positieve uitwerking op het lichaam en kan diverse ziektes en kwalen voorkomen bij regelmatig gebruik. In Indonesie wordt gember daarom gebruikt als pijnstiller bij artritis.

Gember bevorderd de bloedcirculatie en spijsvertering

Gember bevorderd de bloedcirculatie en kan gebruikt worden om het lichaam te helpen ontgiften (zelf heb ik dit eens geprobeerd op advies van een voedingsdeskundige en de kilo’s vlogen er inderdaad af, helaas was dit niet mijn beoogde doel, maar de werking hiervan kan ik dus beamen). Gember bevat meer dan 400 stoffen die de spijsvertering bevorderen (bron). Sommige van deze stoffen bestrijden tevens parasieten.

Gember tegen misselijkheid

Daarnaast schijnt gember te helpen tegen misselijkheid en braakneigingen. Zelf ben ik ontzettend misselijk geweest tijdens de zwangerschap van mijn tweede zoon, en deze positieve werking van gember kan ik helaas niet onderstrepen. Misschien omdat ik gember in die periode ook gewoon ontzettend vies vond smaken.

Gember tegen kanker?

Tot slot worden aan gember positieve eigenschappen toegewezen in het voorkomen van darmkanker en eierstokkanker. In Amerika is hier onderzoek naar gedaan en de onderzoeksresultaten zijn positief. Helaas ben ik niet voldoende medisch onderlegd om de resultaten verder dan positief te kunnen interpreteren, dus ik ben zo voorzichtig mogelijk met dit soort conclusies. Vast staat dat gember eten in ieder geval geen kwaad kan.

Gember en borstvoeding

Het advies van mijn schoonzusje kwam met een belangrijke kanttekenening: bij verkoudheid altijd gember nemen, maar niet tijdens de borstvoeding. Volgens de Chinese wijsheid zal het eten van gember de melkproductie drastisch doen afnemen. Ik kan hier in de Nederlandse wetenschap helaas niks over terug vinden. Soms wordt gember zelfs genoemd (in kleine mate) om de melkproductie te stimuleren. Ik ben in ieder geval zelf maar van de gember afgebleven tijdens periodes van borstvoeding…

Gember in eten

En de smaak? Daar wen je snel aan. Als thee vind ik het nog steeds niet lekker, maar in periodes dat ik me minder fit voel zet ik me hier gewoon overheen. Verder verwerk ik het in veel gerechten zoals bijvoorbeeld: wortelsoep met gember of linzencurry. Ik waag me ook steeds vaker aan de Indonesische keuken (waar je veel gember tegenkomt onder de naam djahé) waar gember in veel hartige gerechten wordt gebruikt. Kortom, je vindt vanzelf een manier waarop gember voor je tot z’n recht komt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>