Vorig jaar zomer heb ik een kiemschaaltje gekocht bij Dille en Kamille. Van juli tot en met oktober heb ik vervolgens volop staan kiemen in vensterbank in de keuken. Elke twee dagen probeerde we een andere variant kiem of scheut. Maar toen gingen we op vakantie en daarna kiemde de zaden niet meer zo goed. Tot vandaag. Vorige week begon de zon weer flink door mijn keukenraam te schijnen. Ik heb gelijk het kiemschaaltje goed schoongemaakt en ben weer gaan kiemen. Taugé, alfalfa en, tuinkers stonden op het menu. Ik doe het door salades, op een boterham of cracker (eerst beleg ik die met Hoemoes, Baba Anoesch of gewoon kaas en dan strooi ik de kiemen er rijkelijk overheen), op soepen of bij een omelet als garnering.
Het kiemen in een kiembakje is makkelijk en het gaat super snel. Na twee dagen kan je de eerste kiemgroenten
al oogsten. Onderin het bakje doe je een laagje water tot ongeveer een cm onder de rand van het rooster. Je strooit dan wat kiemen op het rooster en na twee dagen ontkiemen de groenten. De wortels groeien dan door het rooster in het water. Zorg dat het water mag het rooster nooit kan aanraken. Sproei af en toe wat water op het rooster, en je kan de kiemen snel oogsten. De geoogste kiemen zijn direct klaar voor gebruik, maar je kan ze ook nog even in de koelkast bewaren, leg ze dan niet afgesloten weg. De kiemen moeten wel kunnen ‘ademen’.
Volgens het Voedingscentrum bevat kiemgroente veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Daarbij zitten in kiemgroente vitamine A en vitamine C, en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. De kiem bevat zelfs vaak meer voedingsstoffen dan de volwassen plant. Mega gezond dus.
Zelf vind ik ze vooral erg lekker!
Oh ja, je kiemgroente kan je kopen bij Dille en Kamille of bij de biologische winkel. Zelf heb ik ze onlangs groot ingeslagen bij Naturata, een fijne biologische winkel in Keulen. Mocht je toevallig in de buurt komen..