Zuurkool, zoals in Duitsland

Ik ben weer net terug na een weekendje Keulen. Ieder jaar rond deze tijd ga ik met mijn Grote Liefde naar Keulen voor Sint en Kerst inkopen en lekker eten. Een avond wordt er gegeten in een Duits Brauhaus. En iedere keer weer bestel ik iets met zuurkool, rode kool of koolsalade. Vandaag besloot ik een poging te doen om het recept uit het Brauhaus peters_brauhaus_3_800x535enigszins te kopiëren, en het is best goed gelukt. Al zeg ik het zelf. Deze keer hebben we naast de gebruikelijke inkopen ook een groot aantal kruiden en mosterd ingekocht in de kelder van Galeria Kaufhof. Deze kwamen gelijk goed van pas!

Zuurkool zoals in een Duits Brauhaus:

  • Zet een pan (middelgroot) met een klont roomboter laag vuur en bak een fijn gesneden ui glazig hierin. Snijd ondertussen een klein appeltje (ik gebruikte Elstar, lekker fris van smaak) in zo klein mogelijke stukjes. Strooi een beetje rietsuiker over de stukjes appel en doe deze dan bij het uitje in de pan. Roer dit even terwijl de suiker een beetje karameliseert.
  • Doe dan de verse zuurkool uit het vat erbij (ik gebruik 500 gram voor 4 personen). Giet een beetje wijn bij de zuurkool (voor de gelegenheid heb ik een glas Riesling gebruikt). Verder heb ik er wat laurier, jeneverbessen, kummel en een heel klein beetje kardemom aan toegevoegd.
  • Als je de zuurkool een beetje wil binden kan je er een stukje rauwe aardappel (geschild) doorheen raspen. Dit deed mijn oma altijd, maar het hoeft niet voor de smaak.

Ik heb bij de zuurkool aardappel rösti gemaakt en verse braadworsten van de slager geserveerd. Een erg lekker recept, wat behoorlijk in de buurt kwam van de maaltijd in het Brauhaus.

Zelfs bij de kinderen was het een succes! (terwijl ze nooit stamppot zuurkool wilde eten).

Guten Appetit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>