Van nee naar oké

70% van de peuters en kleuters komt niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente.

Kind wil niet eten - van nee naar oke

Perziksap in een glazen pot met rietje, succes gegarandeerd.

kind wil niet eten - van nee naar oké

Van nee naar oké, shared dining werkt ;-)

Op zich geen verrassende informatie. We weten allemaal dat peuters en kleuters kieskeurige kleine draken zijn. Zo spraken de draken hier de bekende uitspraken: “Nee, ik lust geen groen”, “Bah, dit smaakt gezond!” en natuurlijk simpelweg “NEE, nee, nee” (de welbekende kleine dictator quote).

Maar goed dat moeders (en vaders) niet voor één gat zijn te vangen. Wij kunnen die grote, droge aubergine heel leuk in de oven laten imploderen tot een smeuïg smeersel, cupcakes bakken van pompoen en carpaccio maken van bietjes. En nog veel meer andere creatieve dingen waardoor de groente opeens heel anders smaakt (en nog veel belangrijker) beleeft wordt.

In de categorie ‘van nee, naar oké’ deel ik elke week een recept met tips om die onaantrekkelijke gezonde groenten en fruit om te toveren naar oké varianten die in de smaakbeleving van je kleine draak passen. Maar wel zo, dat je zelf ook nog steeds lekker vindt. Want het moet vooral gezellig blijven aan tafel, met het hele gezin.

2 Comments on “Van nee naar oké
 1. Wat een leuke blog Maaike!
  En zeker handig. Toen mijn dochter overging van vloeibaar naar vast voedsel met stukjes hield ze zo goed als op met eten.

  Veel bezorgdheid, frustraties, huisarts, logopedist, osteopaat.
  Kinderen die met vacuümpomp geboren worden hebben meer kans op een voorkeurshouding en slikproblemen door de grote druk die erop de nek komt te staan tijdens geboorte.
  In Engeland hebben ze zelfs een kliniek die hierin gespecialiseerd is.

  Inmiddels is ze drieënhalf en gaat het eten iets beter. Samen eten bereiden met proeven, weinig tussendoortjes, etc. En ja, het zal ook schelen dat jan en ik als ouders er inmiddels ook relaxter mee omgaan. Ze groeit immers goed, heeft energie genoeg en praatjes voor tien!

  We gaan je lekkere recepten zeker samen klaarmaken en proberen!!

  Nog een tip; SOEP!
  Broccolisoep, bloemkoolsoep, linzensoep, pompoensoep. Met een bruin broodje erbij om te dippen is het bord zo leeg!!

  • Hoi Marike,
   Wat naar dat jullie ook een eetprobleem hebben gehad. Hadden we elkaar maar eerder gesproken. Ik weet hoe radeloos je je kan voelen als je kind niet wil eten. Slapeloze nachten, altijd maar met eten bezig en letterlijk bang om je kind te verliezen. Gelukkig is die periode nu achter de rug bij jullie (en bij ons ook).
   Ik ben benieuwd welke recepten bij jullie het beste werken. Soepen zijn inderdaad een goed idee, al maak ik ze vooral in de winter. De aardappelprei soep is hier favoriet, vooral als ik er zalm aan toevoeg. Maar ook de (enigszins zoete) wortelsoep gaat er altijd in.
   Succes met koken en samen proeven. En als je ziet dat Hester steeds meer gaat eten, is het alle moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>