Superfood, maar dan anders

Boerenkool is een superfood. Tot vorige week wist ik dat niet. Nou had ik al wel ontdekt dat het, op de juiste manier klaargemaakt, heel lekker is als stamppot. Maar na het ontdekken van boerenkool als superfood, ben ik op zoek gegaan naar nog meer recepten. En, naar nog meer informatie over deze groenten.

Er was ontzettend veel informatie die ik snel kan samenvatten in: Boerenkool is echt super gezond. Dit plaatje zegt het allemaal:

Boerenkool superfood

Boerenkool, super gezond

Deze week heb ik dus twee boerenkolen gekocht. Één voor de ouderwetse stamppot, een kwart voor tussendoortjes met boerenkool (ja, echt, hierover later meer) en één voor een lunch. De lunch van vandaag bestond na lang wikken en wegen (er zijn echt zovéél leuke boerenkool recepten, zeker in Amerika ontstaan oneindig veel ideeën met ‘kale’) uit een boerenkool soep. Manlief niet enthousiast, ik laaiend enthousiast en de kinderen aten het gewoon op.. Missie redelijk geslaagd (liefde gaat door de maag, dus hier verliest de soep toch enige punten) maar zeker de moeite om te delen en ik weet zeker dat het recept met iets meer kurkuma wél gewaardeerd zal worden door manlief.

Boerenkoolsoep met kikkererwten:

Boerenkool kale soep

Boerenkoolsoep

Ingredienten: 200 gram boerenkool, 1 blik kikkererwten, ui, kurkuma, knoflook, laurier, gember, kokosmelk, kokosolie.

En dan:

  • Smelt wat kokosolie in een braadpan en snipper hier de ui en knoflook in. Als de ui glazig is, voeg je de fijngesneden boerenkool toe en roer je dit gedurende vijf minuten om. Giet dan ongeveer anderhalve liter water bij de boerenkool en doe hier 1 tablet groentebouillon van goede kwaliteit bij. Voeg vervolgens een beetje kurkuma (geelwortel), twee blaadjes laurier en een stukje gember zo groot als een duim toe aan de soep en laat alles ongeveer 40 minuten zacht koken. Na 40 minuten gooi je de kikkererwten inclusief vocht bij de soep en laat je het nog ongeveer 10-15 minuten koken.
  • Laat de soep nu afkoelen zonder deksel en zet hem, als hij koud, in de koelkast (met deksel). Laat hem een nacht in de koelkast staan. De volgende dag is de soep geschikt voor de lunch. Warm de soep langzaam op, tegen de kook aan. Voeg de kokosmelk toe (zoveel als je wil) en laat het geheel warm worden (niet koken).
  • Je kan er eventueel voor de smaak wat citroen bij serveren.

Ik ben benieuwd wat jullie van deze soep vinden. Zelf vind ik hem erg lekker, maar ik hou ook van de smaak van boerenkool. De combinatie met kurkuma en kokos geeft het geheel een verrassende twist, waardoor je een heel nieuwe kant van deze oude groenten leert kennen.

Beat Alzheimer, eat Kale!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>