Koekjes bakken met kinderen: Oostenrijkse kipferl

koekjes bakken met kinderen, kipferl.

kipferl

Wij komen regelmatig in Oostenrijk en onze draken zijn gek op deze Oostenrijkse koekjes. Kipfer betekent zoveel als ‘bergtop’. En toen ik op zoek ging naar het recept van deze verslavend lekkere koekjes ontdekte ik dat de oorsprong niet zo zeer Oostenrijks is maar wel Turks. Nu ben ik nooit in Turkije geweest, dus ik kan niet nagaan of het ook echt dezelfde koekjes zijn. Maar ik kan me zo voorstellen dat de eigenzinnige Oostenrijkers hun eigen draai aan het recept hebben gegeven. Net zoals ik weer heb gedaan overigens. Precies zoals mijn kinderen ze het lekkerst vinden. De koekjes zijn niet zozeer zoet, door en erg bros. Door er na het bakken wat suiker overheen te strooien winnen ze uiteraard aan zoetheid. Maar je kan dit ook achterwege laten.

Ingrediënten: 75 gram walnoten of amandelen (tip: walnoten malen wat makkelijker), 150 gram fijne bloem (ik gebruik de typo 00, als je deze niet hebt, zeef je bloem dan eerst), 50 gram witte basterdsuiker, 1 vanille stokje, 100 gram koude boter, beetje zout.

En dan: koekjes worden bij mij thuis altijd gebakken door de draken. Kleintjes passen op het aanrecht, voor de oudste schuif ik een stoel bij. Ik leg alles van tevoren klaar. De weegschaal, de bakplaat met bakpapier en genoeg kommen alle ingrediënten in af te wegen en te mengen.

Koekjes bakken met kinderen

Koekjes bakken met kinderen

  • Maal de noten fijn. Je hebt hier speciale apparaten voor, maar ik gebruik gewoon mijn vijzel. Blijven de stukjes misschien iets grover, maar dat ik ook wel zo lekker.
  • De de noten met de suiker, bloem, zout en vanille in een kom. Roer alles goed door elkaar.
  • Leg de boter er in klein gesneden stukjes op en kneed alles goed door elkaar. Om er een consistente bal van de te kunnen maken, moet er flink gekneed worden. Haal het mengsel na het even gekneed te hebben uit de kom, zodat je draak op het aanrecht verder kan kneden, hij zal het nodig hebben 😉
  • Kneed het deeg in de gewenste kipfer vorm en leg deze op de bakplaat. Mijn kinderen bakken regelmatig maar de vorm laat nog altijd wat te wensen over. Ook omdat het deeg makkelijk uit elkaar valt. Het succes van deze koekjes zit hem echter niet in de vorm, maar in de smaak.
  • Kipfer recept

    Kipfer recept

    Bak de koekjes maximaal 10 minuten in de voorverwarmde (hete lucht) oven op 180 graden. Strooi na het bakken wat (poeder) suiker over de koekjes voor extra zoetigheid. Laat de koekjes afkoelen voordat je ze van de bakplaat afhaalt, anders breken ze.

Je kan de koekjes in een goed afgesloten trommel tot een week bewaren. Al blijven de 15 koekjes bij ons nooit zo lang bewaard. Voordeel is dat de koekjes (relatief) weinig suiker bevatten. Een prima verantwoord tussendoortje dus.

It must be good, if its yummie for your tummie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>