Rauwe wortels voor het hele gezin

gezond eten met kinderen

worstelsalade met pinda’s

Wortels zijn meestal een succesvolle groente bij kinderen, net als bietjes. Beetje zoet, daar houden houden de kleine draken van. Mijn draken willen de wortels dan ook nog alleen maar rauw. Prima. En als tussendoortje mee naar school. Ook prima. Maar goed, je wil ook wat aan de smaak ontwikkeling doen. En je wil ook weleens wat anders op tafel zetten. Deze wortelsalade is een variant van een recept van Nigella Lawson, een vrouwelijke kok die ervan uitgaat dat eten toch vooral lekker moet zijn. Rauwe wortels dus, maar dan anders.

Degene die mijn blog wat langer volgen weten dat ik sinds kort een keukenmachine heb (yeah!) en dat ik deze bij elke mogelijke gelegenheid inschakel. Zo ook voor dit gerecht. Wortelsalade was nog nooit zo makkelijk en zó snel klaar. 10  minuten, met machine. Zonder keukenmachine heb je meer tijd nodig.

Ingrediënten: 8 wortels, 50 gram pinda’s (liefst gezouten), 2 eetlepels rode wijnazijn, 1 eetlepel witte wijnazijn, 3 eetlepels olijfolie, sesamzaad (eventueel, als je het in huis hebt).

En dan: Rasp de wortels grof (oh, de liefde voor mijn keukenmachine), meng de wortels met de pinda’s, de azijn en olijfolie. Proef de smaak. De salade moet een mengeling van smaken zijn door het zoete van de wortel, het zure van de azijn, het zoute van de pinda’s en het zachte van de olijfolie. Proef of alles in balans en pas aan indien nodig. Strooi als laatste wat sesamzaad over de salade.

De ingrediënten lijken misschien raar, maar deze maken de salade echt heel goed van smaak. Wortelen smaken weer eens heel anders, zonder dat je ze hoeft te koken, stomen of te grillen (mijn kinderen hebben een mega aversie van ‘zachte’ wortelen). Mijn oudste zoon eet deze salade het liefst bij een schnitzel. Mijn jongste zoon wil er een stuk gekruide vis bij. Alles is mogelijk naast deze salade.

One Comment on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>