Broccoli

Broccoli is het soort groente wat ik al mijn hele leven met veel plezier eet. Als kind at ik het liefst bij mijn oma, maar die moest niks van deze groente hebben. Allemaal veel te exotisch. Raar, want ik ben toch echt van jongst af aan met dit product opgegroeid. Toen ik me meer in deze kwestie verdiepte ontdekte ik dat het geen moderne groente is. Broccoli werd al gegeten door de Romeinen. Waar ze wel gelijk in had, was dat het exotisch was. Broccoli komt oorspronkelijk uit Italië (nu lijkt dat misschien niet zo exotisch, maar voor mijn oma is Utrecht al afgelegen gebied). Tegenwoordig wordt broccoli, net als bloemkool overigens, gewoon in Nederland verbouwd.

Aan broccoli worden allerlei gunstige effecten toegeschreven:

  • Broccoli zou door een hoge concentratie aan vezels, calcium, beta-caroteen en vitamine C bijdrage aan de spijsvertering, celreparatie en celbescherming.
  • Verder hebben onderzoekers aan Berkeley ontdekt dat bepaalde bestanddelen van broccoli (indolen en glucosinolaten) ons lichaam tegen kanker lijken te verdedigen.
  • Ook zou broccoli tegen UV-licht beschermen. (Bron: New study shows how broccoli helps reduce cancer riskAFP, 2 juli 2008).
  • Tot slot leidt het tot versterking van het immuunsysteem door het bestanddeel di-indolylmethaan.

Genoeg reden dus, naast de goede en gangbare smaak, om dit product regelmatig op tafel te zetten. Door de gangbare zachte smaak zijn vele bereidingen mogelijk. Maar voor mijn smaakgevoelige kinderen zijn toch niet alle soorten even geschikt. Ik publiceer verschillende kindvriendelijke recepten met broccoli, dus geef niet op, er zit vast iets tussen wat bij jezelf (en / of je kinderen) in de smaak valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>