In the mood for ski food: koolsalade

We zijn net terug van een geweldige skivakantie. Veel sneeuw, skiën en familiefun en een flinke dosis inspiratie ‘bergeten’. Degelijk, smaakvol eten zonder pretenties. Ieder jaar weer verbazen we ons over de verrassende eenvoud en smaak van het eten op de piste. Natuurlijk speelt beleving hierbij een rol, maar dit jaar heb ik toch een lijstje gemaakt van must try’s voor thuis. En met stip bovenaan het lijstje stond de koolsalade.

Je weet wel, die witte, frisse salade die je bijna overal bij geserveerd krijgt. Of je nou een salade, een schnitzel of spaghetti besteld, er wordt altijd wat van deze salade ‘on the side’ geserveerd. Goed proeven was nodig om de ingrediënten te bepalen, maar toch begreep ik niet hoe het aan die specifieke smaak komt. Daarom heb ik, na mezelf een flinke dosis moed te hebben ingepraat, uiteindelijk maar bij de kok van een restaurant navraag gedaan hoe deze salade nou PRECIES gemaakt wordt. Stond ik dan, met mijn notitieblok in de hand, stamelend Duits te praten in een drukke keuken om exact de goede soort azijn te kunnen noteren.

Afgelopen week heb ik de notities dan eindelijk tot uitvoering gebracht. En het smaakt inderdaad precies zoals op de berg. Het vergt wel een beetje planning want de salade moet twee dagen staan voordat je hem kan eten, maar hij is het wachten meer dan waard!

Witte kool

Witte kool

Ingrediënten1 Witte kool, 1 ui, 1/2 groene paprika, 100 ml olijfolie, 150 ml witte wijn azijn (of appelazijn, heb ik geprobeerd, was ook lekker), 3 eetlepels suiker, 1 theelepel zout, naar smaak een beetje mosterd.

En dan:

  • Maak de groenten schoon en snijdt ze zo klein mogelijk, of gebruik een rasp. (Of nog beter, gebruik een keukenmachine, als je tot de gelukkige mensen behoort die zo’n apparaat bezit, ik ben jaloers..)
Kool salade, bergvoedsel uit Oostenrijk.

Kool salade, bergvoedsel uit Oostenrijk.

  • Meng de suiker met de olie en azijn en breng dit aan de kook. Roer dan de mosterd en het zout erdoorheen. Giet dit over de gesneden groenten heen. Roer het goed door!
  • Dek het nu af met keukenfolie en zet het op een koude, donkere plaats (maar niet in de koelkast). Roer het elke dag om en na twee dagen kan je het eten. Het is nu, in de koelkast een week houdbaar.

Je hebt nu echt een geweldig bijgerecht voor bij vlees of pasta. Zelfs mijn kinderen, die absoluut geen sla lusten, vinden deze salade lekker. En op het wachten na, is het helemaal niet veel werk, zeker niet als je een keukenmachine in je bezit hebt.

Guten Apetit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>