Een goed begin

Ik heb het zo vaak gehoord: Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. En: Sla nooit je ontbijt over. Als jonge puber deed ik dat laatste (te) vaak. Er was gewoon geen ontbijt wat me aanstond. En mijn moeder haalde van alles in huis, ter ontbijtmotivatie. Er was drinkontbijt, 34 soorten muesli, cruesli en cereal, vers fruit, verschillende broodsoorten en beleg in alle soorten en maten. Toen ik op mijn 17e uit huis ging bestond mijn ontbijt voornamelijk uit koffie en een croissant. Toen ik op mijn 18e in Ierland ging studeren had ik genoeg aan de geur van het Ierse ontbijt wat ik moest serveren (in het hotel waar ik werkte) en toen ik op mijn 21e in Spanje woonde, dacht ik het perfecte ontbijt gevonden te hebben in de mierzoete churros met chocolade (en een kop espresso on the side). Maar met geen enkel ontbijt duurde de relatie langer dan een week of 6.

Tot twee jaar geleden. Ik ontdekte dat brood voor mij weinig goed deed en begon te ontbijten met biogarde en vers fruit. Omdat ik hiermee om 11.00 uur alweer honger had ik de biogarde na een paar weken vervangen door biogarde kwark, een stuk voller en vetter dan het magere zusje. Om het tot iets na 12.00 uur op dit ontbijt vol te kunnen houden ben ik vanalles toe gaan voegen: chia zaad, gebroken lijnzaad, heel lijnzaad, zonnebloempitten, amandelen, goji bessen (deze heb ik maar kort gebruikt omdat ik de smaak echt niet lekker vindt). En mijn ontbijt zag er in die periode ongeveer zo uit:

IMG_2695

Ondanks het grote succes van dit ontbijt, heb ik de magic formula toch weer aangepast deze week. De kwark was ik redelijk zat, zeker in combinatie met het fruit van nu (appels, peren en heel soms banaan). Fruit als ananas, granaatappel, kiwi en citrusvruchten gaan nu eenmaal niet lekker samen met kwark. De kwark heb ik nu vervangen door lijnzaadolie en de rest van de ingrediënten is gelijk gebleven. En ondanks dat mijn ontbijt er misschien niet meer zo smakelijk uitziet als voorheen (zelf vind ik het er nogal uitzien alsof het al ), bevalt dit mij beter dan elk ander ontbijt wat ik ooit eerder heb gehad:

Winter ontbijt

Ontbijt van fruit, zaden en noten

Door de lijnzaad olie wordt het niet droog en het geeft ook een hele lekkere smaak aan het fruit (in dit geval appel en peer). Ik gebruik in bovenstaand voorbeeld 1 appel en 1 peer en hier kan ik makkelijk tot de lunch op vooruit (oké, ik drink nog een groot glas vers geperste sap en een groot glas thee). Het ziet er misschien anders uit, maar dit ontbijt is echt het proberen waard. Een goed begin, is het halve werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>